Idrottsmassage/IM

Idrottsmassage

 

Idrottsmassage (IM) utformades för idrottare, men är användbar för alla med kronisk smärta, skada oavsett om man är idrottare eller inte. Idrottsmassage utvecklades ursprungligen för att hjälpa idrottare förbereda sina kroppar för optimal prestanda, återhämta sig efter en tävling, eller att förbygga skador under hård träning. Idrottsmassage betonar förebyggande och att läka skador i muskler och senor samt öka rörligheten. Men du behöver inte vara elitidrottare för att dra nytta av idrottsmassage. Idrottsmassage är också bra för personer med skador, kronisk smärta eller begränsat utbud av rörelse. Massageterapeuten koncentrerar sig i allmänhet på ett specifikt problemområde. (Ont nacke och axlar, baksida lår, till exempel). Idrottsmassage är en typ av Svensk Klassisk Massage som stimulerar cirkulation av blod och lymfa i muskler ligament för att musklerna ska kunna utföra sitt arbete med maximal kapacitet. Terapeuten jobbar med olika grepp och töjningar då det är viktigt att muskeln har maximal rörlighet.Det finns fyra typer av Idrottsmassage:

* Pre idrottsmassage–en kort, stimulerande massage n/a minuter före evenemanget. Det är riktat mot delarna av det organ som kommer att ha störst belastning.

* Post-event idrottsmassage–ges inom en timme eller två för händelsen att normalisera kroppens vävnader.

* Specifik idrottsmassage- Idrottare som använder vissa muskler hårdare behöver mer massage på dessa muskler för att undvika överbelastningar och skador. Behandling av delar/ muskler i kroppen där man har smärta/rörelseinskränkningar.

* Handikapp idrottsmassage– Handikappade kanske får belasta vissa delar av kroppen mer på grund av rörelseinskränkningar och för att inte få värk få behandling på just dessa delar