Naprapatbehandling/NAP

Själva ordet naprapat kommer, fritt översatt, från tjeckiskans ”napra” som betyder hand/händer och grekiskans ”patos” som betyder smärta vilket innebär att en naprapat botar smärta med sina händer.

Naprapatin utvecklades av en kiropraktor på 1920-talet, och är därmed en relativt ny behandlingsmetod, där man började intressera sig för muskulära spänningar i kroppen förutom de för kiropraktiken karaktäristiska manipulationerna av ryggraden.

Naprapaten undersöker och behandlar samspelet mellan muskler, leder och nervsystemet för att uppnå en bättre funktion och rörlighet i kroppen. En Naprapat arbetar främst med sina händer med flera manuella behandlingsformer att tillgå. Behandlingen består av uppmjukande massage, specifika tekniker i muskeltöjning följt av ledmobilisering och/eller manipulation av kroppens leder, ryggrad och bäcken beroende av vad som krävs från fall till fall.

I de fall där det efterfrågas så ges individuella träningsprogram och hemövningar samt ergonomisk rådgivning gällande arbetsmiljö med arbetsställningar, arbetsplatsanalys liksom råd om kroppshållning m.m.

Behandlingsmetoderna och antalet återbesök är individuellt anpassade men generellt så träffas man tre till fem gånger en gång per vecka. Naturligtvis kan det ske ”underverk” på en behandling liksom det kan krävas fler behandlingar under längre tid vid besvärligare fall.

Naprapati är en effektiv behandlingsmetod vid såväl akuta som kroniska besvär såsom spännings- och migränliknande huvudvärk, nackspärr och ryggskott, ländrygg- och bäckenbesvär, ischiasbesvär, besvärstillstånd i axel- och skulderpartiet, tennis- och musarm, stelhet och värk från höft- och knäleder. Teknikerna som en naprapat använder är också effektiva i rehabiliterande syfte efter en skada eller operation liksom förebyggande för att undvika framtida besvär. Många personer går hos en naprapat i ett preventivt syfte efter att tidigare ha blivit behandlade för ett besvär. Även de besvär som kan tänkas uppkomma i samband med en graviditet kan behandlas och därmed underlätta perioden då en kvinna bär ett barn.

De som uppsöker en naprapat kan vara allt från yngre växande individer, studerande, arbetsföra personer i alla åldrar, motionärer och elitidrottare till de av oss som är mindre fysiskt aktiva. Alla kan komma och Alla är välkomna!

Naprapatens omhändertagande med hänsyn till helhetsperspektivet och en väl genomförd undersökning följt av ett brett behandlingsupplägg som syftar till att minska och ta bort smärtan, återställa funktionen och slutligen förebygga risken för framtida besvär möjliggör en snabb återgång till arbetslivet, vardagen, fritidsintresset, träningen. Detta gör naprapatin intressant inte bara för individen utan likväl för arbetsgivaren och i slutändan även ur ett samhällsperspektiv, eller hur!?

I Sverige utförs nästan 2 miljoner naprapatbehandlingar varje år vilket gör det till en av de vanligaste manuella behandlingsformerna. Välkommen du också för en behandling eller konsultation.

P1000626

>Väl mött hälsar Johan Ringvall/DiNaprapat i Karlstad